Aktualności
Odsłaniamy niewielkie kulisy szpitalnej gastronomii przed Świętami Bożego Narodzenia
W szpitalu też może być świątecznie i smacznie…
W kuchni nowogardzkiego szpitala pracuje 7 pań. Personel kuchenny codziennie przygotowuje posiłki dla około 80 pacjentów z poszczególnych oddziałów. Przyrządzenie dań nie byłoby możliwe bez odpowiedniego zaplecza i włożonego serca zatrudnionych kucharek.
Praca w kuchni zaczyna się o 7:00 rano – kończy o 18:00. Pierwsza zmiana rozpoczyna pracę od przygotowania pierwszego posiłku-śniadania, następnie jest II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Wszystkie posiłki muszą być przygotowane zgodnie z zaplanowanym jadłospisem.
- Produkcja gastronomiczna wspólnie z zespołem kucharek przygotowuje codziennie świeże posiłki. Nasi pacjenci mają zbilansowaną dietę i jest ona podyktowana wytycznymi zaleconymi przez lekarza prowadzącego, w zależności od jednostki chorobowej. Potrawy, warzywa, owoce, pieczywo, mięso, jajka kurze czy nabiał są zawsze świeże i przygotowywane oraz wydawane na oddziały na bieżąco. Prowadzona w kuchni działalność gastronomiczna obejmuje: ustalenie jadłospisów tygodniowych, przygotowanie receptur, wybór środków żywieniowych potrzebnych do produkcji posiłków, ale także obróbkę wstępną i cieplną surowców, półproduktów, dobór właściwego procesu technologicznego, wykończenie i doprawienie potraw, kontrolę jakości i ilości wydawanych posiłków. W tym miejscu muszę podkreślić, iż dla prawidłowego procesu technologicznego a także dla bezpieczeństwa przygotowywanych potraw bardzo istotna jest higiena pracy, mycie i dezynfekcja rąk, naczyń kuchennych i stołowych. Warto jeszcze dodać, że w kuchnia działająca w SPSR w Nowogardzie działa zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi, GMP i GHP, oraz systemem HACCP. Dzięki jego wprowadzeniu posiadamy pewność, że dania, które serwujemy w naszym szpitalu dla pacjentów, w żaden sposób nie zagrażają ich zdrowiu i są zgodne z zaleceniami lekarza oraz Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Wszystko jest pod bieżącą kontrolą i nie może być tutaj żadnych odstępstw. - informuje Monika Turek- p.o. kierownika kuchni Szpitala w Nowogardzie.
Posiłki wydawane są na oddziały w następujących godzinach:
śniadanie – 07:30
II śniadanie- 11:00
obiad:12:30
podwieczorek: 15:00
kolacja:17:00
Posiłki w szpitalu pod ściślejszą kontrolą
Temat szpitalnych posiłków bardzo często budził i wyzwalał wiele emocji. Jedni będą twierdzić, że szpital to nie hotel, więc nie ma co wymagać wyszukanych potraw. Inni będą uważać, że posiłki w szpitalu to także ważny element diety i wyzdrowienia. Naszym zdaniem, jedzenie ma ogromny wpływ na proces zdrowienia pacjenta. Staramy się, aby posiłki serwowane w naszym szpitalu były nie tylko świeże i pełnowartościowe, ale również ładnie podane i urozmaicone. Cóż warunki ekonomiczne i ogromny wzrost cen znacząco oddalają nas od tego wszystkiego co chcielibyśmy zaoferować naszym pacjentom. Niemniej jednak, staramy się, aby pacjenci, którzy spędzą Święta w naszym Szpitalu otrzymali smaczną kolację wigilijną, na której podajemy m.in.: czerwony barszcz, smażonego dorsza, pierogi z kapustą i grzybami , a także sałatkę śledziową (dieta ogólna). Również
w pozostałe dni świąteczne zaplanowano są tradycyjne świąteczne potrawy. Chcemy, aby w ten szczególny czas będąc na oddziale, z dala od bliskich, spędzili w odświętnej i miłej atmosferze pod fachową opieką personelu nowogardzkiego szpitala.
Tekst i foto: SPSR Nowogard