Aktualności
Właściwa dieta podczas hospitalizacji jest priorytetowa w szybkim powrocie chorego pacjenta do zdrowia.
UWAGA!!! Ważna Informacja dla rodziny i opiekunów.
Co można zanieść pacjentowi oddziału wewnętrznego? Wiadomo, że chorzy w trakcie leczenia nie powinni otrzymywać domowego jedzenia, które mogłaby spowodować np. zaburzenie procesu hospitalizacji, a nawet wywołać stan zagrożenia utraty życia? Czy są jakieś ograniczenia dla odwiedzających pacjentów?
Nie ma obowiązku korzystania przez pacjenta ze stołówki szpitalnej, natomiast pacjent powinien stosować się do zaleceń lekarza i diety wskazanej przez niego! W głównej mierze to lekarz określa dietę pacjenta w zależności od jego choroby. Dlatego żywienie np. potrawami domowymi przeniesionymi przez odwiedzającą rodzinę może spowodować komplikacje, jak również przyczynić się do poważnych problemów chorego pacjenta, który w swojej diecie powinien ograniczyć pokarmy zmniejszające perystaltykę jelit.
W Samodzielnym Publicznym Szpitalu Rejonowym za wyraźnym poleceniem lekarza zarządzającego Oddziałem Wewnętrznym Szpitala w Nowogardzie Piotra Dudkowskiego lekarza specjalistę chorób wewnętrznych.
Pacjentowi nie wolno:
- Przechowywać w szpitalnych szafkach artykułów żywnościowych łatwo się psujących,
- Wnosić odwiedzającym chorych do Szpitala ani dawać do spożywania żywności poza tą szpitalną, wynikającą z zaleconej diety przez lekarza prowadzącego,
- Posiadać środków odurzających i innych podobnie działających substancji,
- Palić tytoniu na terenie szpitala oraz na salach chorych czy toaletach szpitalnych.
Żywienie medyczne jest integralną częścią terapii. Jego celem jest poprawa i utrzymanie stanu odżywienia pacjenta, co ma istotne znaczenie w procesie zdrowienia. W trakcie pobytu w szpitalu żywienie ma tak samo duże znaczenie jak terapia lekowa. Pacjentom hospitalizowanym zapewniamy bezpłatnie całodzienne wyżywienie w postaci śniadania, obiadu i kolacji. U chorych niewymagających żywienia dietetycznego stosujemy dietę podstawową. Pacjentom wymagającym diety leczniczej, lekarz prowadzący albo dyżurujący zleca diety specjalistyczne, uzależnione od stanu zdrowia pacjenta i charakteru sposobu leczenia oraz zabiegów medycznych.
SPSR w Nowogardzie