Aktualności
Zdrowe święta wielkanocne? To możliwe!
Lekarz rodzinny radzi, jak jeść, by się nie przejść!
Co roku przed Świętami Wielkanocnymi postanawiamy, by jeść małe porcje, nie przejadać się wędlinami, ciastami i dużo się ruszać. Potem przychodzi śniadanie wielkanocne i rujnuje ten plan.
Kto z nas nie lubi tych wszystkich smakowitości, które w Wielkanoc lądują na naszym stole. Mazurki, ciasta, barszcz, wyroby wędliniarskie… Można by tak wymieniać bez końca. Co więcej, ten festiwal pysznych potraw trwa dwa dni! Nic dziwnego, że już w trakcie wielkanocnego śniadania, obiadu twój żołądek zaczyna się buntować. Przetrawienie tych wszystkich smakowitości jest dla niego nie lada wyzwaniem. Jak więc zapobiec świątecznemu przejedzeniu, by móc w pełni cieszyć się każdą chwilą spędzoną z rodziną?
- Najlepiej po prostu zachować zdrowy rozsądek, chociaż w obliczu tylu zapewne przepysznych potraw to może być trudne. Jeżeli chce się spróbować wszystkiego, warto nakładać sobie niewielkie porcje i jeść powoli. Chcę powiedzieć, że nie da się utyć przez dwa dni świąteczne, jeśli na co dzień będziemy odżywiać się racjonalnie. Mięso? Tak, ale również z umiarem, zaś pacjenci ze stwierdzoną dną moczanową powinni jeść mięso czerwone z umiarem, a najlepiej nie spożywać go w ogóle.
- Przekonuje - Wojciech Włodarczyk, lek. chirurg, a także lekarz rodzinny Przychodni Przyszpitalnej w Nowogardzie.
Święta stanowią nie lada wyzwanie dla naszego żołądka. Co roku czujemy się po nich tak samo - przejedzeni i ociężali. A wcale tak nie musi być.
Tekst i foto: SPSR w Nowogardzie