Aktualności
Odpowiednio dobrana dieta ma często decydujące znaczenie w leczeniu choroby u pacjenta
Jedzenie szpitalne, a smaczne!
Szpital w Nowogardzie serwuje pacjentom pyszne jedzenie! Do każdej hospitalizowanej osoby na sali szpitalnej trafiają co dzień posiłki zbilansowane i przygotowane zgodnie z zaleceniami lekarzy.
Jedzenie serwowane w polskich szpitalach to temat rzeka. Każdy, kto ma za sobą hospitalizację, wie, że serwowane w placówkach medycznych posiłki są bardzo różne. Choć większość pacjentów narzeka w innych szpitalach, to są też tacy, którzy szpitalnemu menu nie mają nic do zarzucenia. Smaczne i obfite-taka opinia o jedzeniu w szpitalu w Nowogardzie jest wśród pacjentów. Praca w kuchni zaczyna się o 7:00 rano – kończy o 18:00. Pierwsza zmiana rozpoczyna pracę od przygotowania pierwszego posiłku-śniadania, następnie jest II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Wszystkie posiłki muszą być przygotowane zgodnie z zaplanowanym jadłospisem:
Posiłki wydawane są na oddziały w następujących godzinach:
- śniadanie – 07:30
- II śniadanie- 11:00
- obiad: 12:30
- podwieczorek: 15:00
- kolacja: 17:00
- Muszę podkreślić, iż dla prawidłowego procesu technologicznego, a także dla bezpieczeństwa przygotowywanych potraw wysoce istotna jest higiena pracy, mycie i dezynfekcja rąk oraz naczyń kuchennych i stołowych. Trzeba tu jasno powiedzieć, że szpitalna kuchnia działająca w SPSR w Nowogardzie działa zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi, GMP i GHP, oraz systemem HACCP. Dzięki wprowadzeniu posiadamy pewność, że dania, które serwujemy w naszym szpitalu dla pacjentów, w żaden sposób nie zagrażają ich zdrowiu i są zgodne z zaleceniami lekarza oraz Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Wszystko jest pod bieżącą kontrolą i nie może być tutaj żadnych nawet najmniejszych odstępstw, bo przecież chodzi o zdrowie i życie naszych pacjentów. - mówi Monika Turek- p.o. kierownika kuchni Szpitala w Nowogardzie.
Jakie są zasady żywienia?
- Odżywiaj się regularnie. ...
- Dbaj o różnorodność posiłków. ...
- Unikaj nadmiernych ilości tłuszczu i cholesterolu. ...
- Spożywaj dużo warzyw i owoców. ...
- Spożywaj zdrowe węglowodany i nasiona roślin strączkowych. ...
- Pij wodę ...
- Unikaj nadmiaru soli. ...
- Zachowaj umiar w spożywaniu alkoholu.
Tekst i foto: SPSR w Nowogardzie